Tack för det Televerket

När vi läste samhällskunskap på högstadiet fick vi lära oss en socialistisk bild av det svenska samhället. När vi läste om företag fick vi lära oss att företagen hade en viktig roll i samhället då de tillhandahöll arbetstillfällen och genererade skatteintäkter. Eftersom jag var en okunnig fjortonåring ifrågasatte jag inte det vi fick lära oss. Idag, snart 25 år fyllda, har jag insett att det är felaktigt.

Företagen bidrar med så mycket mer än bara arbetstillfällen och skatteintäkter. Det företag gör, till skillnad från statliga och kommunala myndigheter, är att de tillhandahåller exakt vad folk efterfrågar. Om befolkningen vill ha något så är det i första hand företagen som ser till att befolkningen får det. Myndigheter och offentliga institutioner tillhandahåller bara sådant som politiker och byråkrater anser att medborgarna ska ha, inte vad de faktiskt efterfrågar.

Mat, bekväma sängar, transporter från A till B, nöjen, resor och trevliga upplevelser, allt är tillhandahållet av företag. Att de skapar arbetstillfällen och skatt är bara en bisak. Det viktiga är att de tillhandahåller vad folk vill ha. De tillhandahåller det även ifall vissa skulle rynka på näsan åt det. SMSlån är en sådan sak. Det finns en efterfrågan för att snabbt och lätt kunna låna pengar, medborgare vill kunna ha den möjligheten. Vips så finns det företag som ordnar den tjänsten åt människor. Se på smslånen till exempel. De tar ju bara nån minut att låna pengar, hur smidigt som helst. Myndigheter har inte den servicekänslan. Under det socialistiska 90-talet blev vi upplärda av reklam att vi skulle vara tacksamma mot Televerket. Samma verk som med näbbar och klor försökte hindra privata aktörer från att ge oss billig mobiltelefoni. Det är det byråkraterna och socialisterna vill att vi ska vara, tacksamma. De vill inte att vi ska kunna stå på egna ben och ha gott självförtroende. De vill att vi ska vara tacksamma. Gå inte på den bluffen.

About Emma

Olen 36-vuotias nainen, äiti, vaimo ja yhteiskunnallinen vaikuttaja ja toisinajattelija. Olen opiskellut Humanistisessa yhteiskunnassa Lappeenrannassa. Erityisen kiinnostunut olen poliittisesta historiasta, jota opiskelin sivuaineenani. Olen aktiivijäsen SETA:ssa sekä Sateenkaariperheet Ry:ssä. Kiinnostuksen kohteitani ovat tasa-arvo ja maahanmuuttopolitiikka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation